Recept na velikonočního beránka • cuketový s jablky

Děkujeme paní Pilátové za poskytnutí receptu na vítězného beránka a ještě jednou blahopřejeme k vítězství (v dospělé kategorii):

  • 280 g polohrubé mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 150 g nastrouhané cukety
  • 100 g nastrouhaných jablek
  • 3 vejce
  • 200 ml oleje
  • 2 pl kvalitního kakaa
  • prášek do pečiva
  • jemně nastrouhaná pomerančová kůra
  • hrst kešu ořechů nasekaných
  • nakrájené kandované ovoce

Tip: po upečení potřít rozpuštěným máslem s rumem

Cuketu nastrouháme nahrubo a chvíli počkáme, aby pustila vodu. Stejně tak jablko, které také nastrouháme nahrubo. Do velké mísy prosejeme mouku se sodou nebo s práškem do pečiva. Nastrouhanou cuketu a jablka přeložíme do cedníku a vymačkáme přebytečnou tekutinu.

Vejce vyšleháme s cukrem a pomerančovou kůrou, vmícháme k nim olej a směs takto přidáme k mouce. Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu s jablky.

Pak oddělíme jednu třetinu těsta, kam vmícháme kakao a dobře promícháme metličkou. Do světlého těsta přidáme připravené ořechy a kandované ovoce. Do vymazané a vysypané formy nalijeme část světlého těsta, nalijeme pak na dál tmavé těsto a špejlí ho opatrně vmícháme do světlého těsta.

Dáme péci do vyhřáté trouby nejdříve na 180 stupňů na 15 minut a pak zmenšíme teplotu na 160 stupňů a pečeme ještě asi 45-50 minut. Zkoušíme špejlí, zda je těsto celé propečené.

Hotového beránka necháme vychladnout a pak jej nazdobíme, nebo pouze pocukrujeme.

Pokud chceme zdobit sněhem použijeme sníh jako na kremrole. Tedy vyšleháme v páře.